U ekologiju 10 mlrd. evra

Bez autora
Oct 12 2011

U narednoj deceniji u oblast izgradnje ekološke infrastrukture u Srbiji biće uloženo oko 10 milijardi evra. To su ogromna sredstva koja su neophodna da se u svakom selu uspostavi sistem za upravljanje otpadom, da svaka kuća u Srbiji dobije kantu za smeće, nabave kamioni koji će to smeće da odnesu, izgrade reciklažni centri u kojima će otpad biti razvrstavan, da se značajan deo tog otpada ponovo koristi ili reciklira. Ta sredstva će biti obezbeđena uglavnom iz evropskih fondova. Najmanji pomak je napravljen na polju energetske efikasnosti, jer srpsko društvo ima ogroman problem sa neverovatnom energetskom neefikasnošću, koja je među najvećima u Evropi i koji je dovode u veliku zavisnost od fosilnih goriva, koja su uvozni artikal. Pitanje održivog razvoja u Srbiji se mora staviti u kontekst ogromnih problema sa kojima se društvo suočava, zbog čega i u sprovodjenju Stretegije o održivom razvoju, usvojene 2008. godine, postoje izvesna kašnjenja.

U ekologiju 10 mlrd. evraU narednoj deceniji u oblast izgradnje ekološke infrastrukture u Srbiji biće uloženo oko 10 milijardi evra, najavio je ministar životne sredine Oliver Dulić.

"To su ogromna sredstva koja su neophodna da se u svakom selu uspostavi sistem za upravljanje otpadom, da svaka kuća u Srbiji dobije kantu za smeće, nabave kamioni koji će to smeće da odnesu, izgrade reciklažni centri u kojima će otpad biti razvrstavan, da se značajan deo tog otpada ponovo koristi ili reciklira...", rekao je Dulić.

Prema njegovim rečima, ta sredstva će biti obezbeđena uglavnom iz evropskih fondova.

Najmanji pomak je, prema oceni Dulića, napravljen na polju energetske efikasnosti, jer srpsko društvo ima "ogroman problem sa neverovatnom energetskom neefikasnošću, koja je među najvećima u Evropi i koji je dovode u veliku zavisnost od fosilnih goriva, koja su uvozni artikal".

Pitanje održivog razvoja u Srbiji se, kako je naglasio, mora staviti u kontekst ogromnih problema sa kojima se društvo suočava, zbog čega i u sprovodjenju Stretegije o održivom razvoju, usvojene 2008. godine, postoje izvesna kašnjenja.

Dulić je naveo da je Akcionim planom za period od 2011. do 2018. godine predviđeno da su prioriteti Srbije u oblasti održivog razvoja povećanje energetske efikasnosti, smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva i stavljanje u pogon obnovljivih izvora energije, izgradnja ekološke infrastrukture, smanjenje regionalnih razlika i siromaštva, kao i investiranje u obrazovanje koje vodi ka održivom razvoju.

U obrazovanje i podizanje svesti o značaju održivog razvoja, istakao je Dulić, uložena su ogromna sredstva, a ministar prosvete i nauke Zzarko Obradović ukazao da je kvalitetno obrazovanje potrebno kako bi se postigli ciljevi održivog razvoja.

Obradović je podvukao da obrazovni programi moraju da budu u funkciji budućeg razvitka Srbije, zbog čega u školskom sistemu značajno mesto treba da ima i model održivog razvoja.

Ministar prosvete je za novembar najavio raspravu o Nacrtu strategije o obrazovanju, na kojoj će se, kako je rekao, govoriti o fundamentalnim pitanjima iz te oblasti, kao i o temama neophodnim za dalji razvoj Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik